Εφημερίδα

Μάρτιος 2015

ΙΚΑ • OAEE: Ρύθμιση ή αναγκαστικά μέτρα

ΙΚΑ • OAEE: Ρύθμιση ή αναγκαστικά μέτρα

Άρχισε η  υποβολή αιτήσεων από τις 26 Μαρτίου, που αφορά  610.874 οφειλέτες για να ρυθμίσουν σε 100 δόσεις τις οφειλές τους.

T ο ΙΚΑ προειδοποιεί, ότι θα προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων όσων δεν «μπουν» στη ρύθμιση έως τις 30 Απριλίου. «Αν δεν αξιοποιηθεί η τελευταία αυτή ευκαιρία, οι υπηρεσίες θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την είσπραξη των οφειλών με λήψη αναγκαστικών μέτρων και η μόνη δυνατότητα ρύθμισης που θα παραμένει, θα είναι αυτή των 12 δόσεων (πάγιο σύστημα Ν. 4152/2013)», ανακοίνωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος «υπό το βάρος» του αυξανόμενου αριθμού των οφειλετών, των άδειων ταμείων αλλά και της αποτυχίας όλων των προηγούμενων ρυθμίσεων λόγω της… αναμονής (πριν και μετά τις εκλογές) ενός ευνοϊκότερου διακανονισμού.
Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ
Στη νέα ρύθμιση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, (ν. 4321, ΦΕΚ Α 32/21-3-15) μπορούν να ενταχθούν ασφαλιστικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 2η Μαρτίου 2015, δηλαδή αφορούν εισφορές μισθολογικών περιόδων έως και τον Ιανουάριο 2015 στο ΙΚΑ.
Το σύνολο της οφειλής (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) κεφαλαιοποιείται τον προηγούμενο της ρύθμισης μήνα (στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή συμπεριλαμβάνονται και οι οφειλές του 1/2015) και εφόσον η οφειλή είναι άνω των 5.000 ευρώ προσαυξάνεται με 0,25% μηνιαία.
Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ και εκπτώσεις προσαυξήσεων (εξαιρουμένων των αυτοτελών προστίμων, όπως για απασχόληση ανασφάλιστου) ως εξής:
• Έκπτωση 100% για εφάπαξ καταβολή της οφειλής
• Έκπτωση 80% για ρύθμιση έως 36 δόσεις
• Έκπτωση 70% για ρύθμιση από 37 έως 50 δόσεις
• Έκπτωση 60% για ρύθμιση από 51 έως 72 δόσεις
• Έκπτωση 50% για ρύθμιση από 73 έως 100 δόσεις
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών του Φεβρουαρίου 2015 έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου καθώς και των επόμενων τρεχουσών εισφορών.
Ηλεκτρονικά οι ρυθμίσεις οφειλών στο ΙΚΑ από τις 8 Απριλίου
Την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση οφειλών,  χωρίς επίσκεψη στο ΙΚΑ και με την έκδοση ταυτότητας πληρωμής, κατά τα πρότυπα της εφορίας, εγκαινιάζει ο διοικητής του Ταμείου Ρ. Σπυρόπουλος στις 8 Απριλίου.
Τα βήματα για την e-ρύθμιση, όπως σημειώνει ο Ρ. Σπυρόπουλος, θα είναι δύο:
– Στις 2 Απριλίου το ΙΚΑ θα ενεργοποιήσει την υπηρεσία της ηλεκτρονικής καρτέλας οφειλέτη. Κάθε οφειλέτης, με τους κωδικούς της εφορίας, θα μπορεί να «βλέπει» on line τις οφειλές του και όλες τις δυνατότητες αποπληρωμής τους με βάση τις προσφερόμενες εκπτώσεις, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων (έως 100) που θα επιλέγει.
– Από τις 8 Απριλίου ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης για τη ρύθμιση την οποία επιλέγει, εκτύπωσης της ταυτότητας πληρωμής της πρώτης δόσης και παρακολούθησης της όλης διαδικασίας.
Στόχος της διοίκησης του ΙΚΑ είναι να διευκολύνει, μέσω της ηλεκτρονικής ρύθμισης, την ένταξη περισσότερων οφειλετών και να επιταχύνει την είσπραξη εσόδων τα οποία χρειάζεται για την «κάλυψη» των αυξημένων υποχρεώσεων για πληρωμές συντάξεων και άλλων υποχρεώσεων.

Δημοσιεύτηκε στις
Κατεβάστε το τεύχος