Επιδοτήσεις

Συμψηφισμός ΦΠΑ

Συμψηφισμός ΦΠΑ

Συμψηφισμός ΦΠΑ

Στον συμψηφισμό του ΦΠΑ με το σύνολο των απαιτήσεων των φορολογουμένων από τον δημόσιο τομέα, το 2014, προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο.

Τα ανωτέρω προανήγγειλε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη έτοιμο το σύστημα που θα υποστηρίζει τον συμψηφισμό οφειλών και απαιτήσεων από ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου.

Στόχος είναι το σύστημα αυτό να μην έχει εφαρμογή μόνο για τον στενό δημόσιο τομέα, αλλά να δίνει τη δυνατότητα  συμψηφισμού των οφειλών από ΦΠΑ και για τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως είναι ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κ.α.

Διότι μόνο έτσι θα καταστεί εφικτή η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου να και να δοθούν οι απαραίτητες «ανάσες» στην αγορά.

Χιλιάδες επιχειρηματίες (φυσικά πρόσωπα) έχουν φθάσει να πληρώνουν σημαντικά ποσά φόρων από ΦΠΑ μέσα στην κρίση ή λόγω της μηδενικής ρευστότητας να χρησιμοποιούν τον ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης της εταιρίας τους την στιγμή που το κράτος έχει φθάσει να τους χρωστά πολύ μεγάλα ποσά.

Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα ο συμψηφισμός αφορά αποκλειστικά οφειλές ΦΠΑ ιδιωτών με απαιτήσεις ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή τα υπουργεία και τους φορείς της κεντρικής διοίκησης.

Η αρμόδια υπηρεσία που θα διενεργεί και θα επιβλέπει τη διαδικασία συμψηφισμού μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων θα είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ΓΛΚ. Σε αυτό θα κατατίθενται τα σχετικά παραστατικά που θα βεβαιώνουν τις οφειλές ΦΠΑ, αλλά και οι αιτήσεις συμψηφισμού από ιδιώτες και δημοσίους φορείς.

H ρύθμιση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα αφορά αποκλειστικά οφειλές ΦΠΑ που θα δημιουργηθούν μετά την ψήφιση του νόμου και όχι υφιστάμενα χρέη.

Δημοσιεύτηκε στις